Fitness

Blog

New

New

Fitness

Fitness

Lifestyle

Lifestyle

Voeding

Voeding

workouts

workouts

Geestelijk welzijn

Geestelijk welzijn

Verhalen van leden

Verhalen van leden

Podcast

Podcast

Trainen en rust

Fitness
2021-09-29 | By: BodySupport
 Trainen en rust

Sla jij je training wel eens over?

Je bent druk, moe of hebt geen zin en het liefst zou je meteen op de bank ploffen. Er zijn genoeg smoesjes te bedenken om een training eens over te kunnen slaan. Maar er zijn ook een aantal goede redenen om je training een keer over te slaan. Soms heeft het lichaam tijd nodig om te herstellen of uit te rusten. Als je met onderstaande klachten toch gaat sporten, is er juist meer kans om ziek te worden of een blessure op te lopen.

Ademhalingsklachten
Als je last hebt van een verkoudheid, kan sporten je juist een oppepper geven. Zorg er alleen wel voor dat de training een lage intensiteit heeft en het lichaam niet te veel wordt uitgedaagd. Als de symptomen onder de nek zitten, bijvoorbeeld in de borst, hoesten of benauwdheid dan kun je beter even rustig aan doen totdat het wat beter gaat.

Te weinig slaap
Te weinig slaap is zeker niet goed voor het lichaam. Het doet je zelfs meer kwaad dan goed. Het zorgt namelijk voor meer stress en meer honger (zelfs na 1 nacht al). Train liever op een ander tijdstip zodat je wat langer kunt slapen. Schuif de training dan bijvoorbeeld naar de middag of avond. Of zorg overdag voor meer beweging, bijvoorbeeld een flinke wandeling in de pauze. Plan dan je zware training op een moment dat je wat meer uitgerust bent.

Koorts
Een te hoge lichaamstemperatuur is een teken dat je rustig aan moet doen en absoluut niet te actief mag zijn. Door sporten verhoogt de lichaamstemperatuur nog meer en je lichaam kan dan niet goed herstellen. Als je tekenen van griep vertoont, zoals rillingen of pijn in het lichaam, doe ook dan rustig aan totdat je je weer beter voelt.

Spierpijn
Een intensieve training zorgt voor scheurtjes in het spierweefsel. Dit maakt de spieren sterker. Maar starten aan een nieuwe training terwijl je nog stijve en pijnlijke spieren hebt kan zorgen voor een slechte houding. Wanneer je bijvoorbeeld spierpijn hebt in je benen, dan kan het bovenlichaam wel getraind worden. Doet het hele lichaam pijn? Wacht dan liever tot het lichaam hersteld is. Rustige beweging zoals wandelen of een rondje fietsen kan wel.

Blijvende pijn
Speelt steeds dezelfde pijn op bij een training? Dit kan een waarschuwing zijn van het lichaam dat er iets misgaat. Bijvoorbeeld een spier die bijna verrekt is of een blessure door te veel sporten. Geef het lichaamsdeel dat pijn doet rust, zodat je na een tijdje voldoende bent hersteld en zonder pijn kunt sporten. Mocht de pijn langer aanhouden dan is het aan te raden om eens langs een fysiotherapeut te gaan.

More on this topic

Don't want to miss anything?

Get the latest recipes, workouts, success stories, tips and more right in your inbox.

Search the blog

Loading