Lifestyle

Blog

New

New

Fitness

Fitness

Lifestyle

Lifestyle

Voeding

Voeding

workouts

workouts

Geestelijk welzijn

Geestelijk welzijn

Verhalen van leden

Verhalen van leden

Podcast

Podcast

Rugklachten bij jongeren

te wijten aan een slechte houding? 

Lifestyle
2022-02-02 | By: Van Zuilichem Zorg
 Rugklachten bij jongeren

Tips voor een juiste houding

We kennen allemaal het huidige beeld op straat… Bijna iedereen kijkt naar beneden op zijn/ haar telefoon. En bij thuiswerken en studeren in deze tijd zitten we langdurig in dezelfde houding achter onze computer. Houdingen die niet zo goed voor ons zijn. Dit kan een oorzaak zijn van rugklachten. Maar hoe voorkom je nu rugklachten door een slechte houding? In deze blog van Van ZuilichemZorg lees je hier tips over.  

Slechte houding bij jongeren, waar komt dat door? 

Wij zijn inmiddels allemaal gewend aan het gebruik van een mobiele telefoon, computer of tablet. We zijn het de afgelopen jaren ook veel intensiever gaan gebruiken. Maar wat voor invloed heeft dat op het lichaam?

Wat we veel in de praktijk tegenkomen zijn mensen (vooral veel jongeren) die dagelijks 8 uur achter de computer moeten werken voor school of werk. Helaas wordt er vaak tussen de lessen en het werken door niet veel bewogen en wordt op dat moment de mobiele telefoon opgepakt. Dat zorgt ervoor dat de rug en nek gedurende 8 uur in dezelfde houding worden gezet. Op de korte termijn wordt er niet veel gemerkt van de slechte houding en kan de rug het nog opvangen, maar na een tijdje krijgen toch veel mensen last van rugklachten. 

rugpijn computer 

Wat is nu een slechte houding?  

Wist je dat het hoofd ongeveer 7% van jouw hele lichaamsgewicht bevat?

Als je continu een verkeerde lichaamshouding aanneemt tijdens het werk of bij het kijken op je telefoon, wordt er heel veel gevraagd van de spieren in de rug om jouw houding te compenseren. Als die compensatie er niet zou zijn, zou je omvallen.

Wat is nu een juiste houding?

Eigenlijk zou je .wanneer je in de spiegel kijkt, een rechte lijn naar beneden moeten kunnen trekken vanaf de kruin tot aan de hakken. Zo is het lichaam in balans.

Zie je daarin ergens meer een holling of juist een bolling? Dan kan het zijn dat de spieren van dat lichaamsdeel harder moeten werken om te zorgen dat je simpelweg niet omvalt.  

rugpijn

Wat kun je zelf doen? 

  • Check jouw houding in de spiegel. Je zou een lijn moeten zien van de hakken, knieën, heupen, schouders naar het oor. Nu sta je rechtop! 
  • Kom in beweging! Strek je af en toe even helemaal uit. Sta op en maak je hele lichaam lang, van de tenen tot aan het puntje van de vingers. Draai een paar rondjes met de schouders, draai rondjes met het hoofd en strek de rug even over de leuning van de stoel.  
  • Leg na maximaal 20 minuten de telefoon even weg. Dit is niet alleen bevorderlijk voor je houding, maar ook voor je ogen! 
  • Stel het bureau en stoel in op de juiste hoogte. Een aantal pijlers hierbij zijn: Zorg ervoor dat je voeten plat op de grond staan en je knieën in een hoek van 90 graden staan. Ga helemaal achter in de stoel zitten en leun tegen de stoel aan. Schuif nu de stoel aan het bureau zodat je met de armen kan steunen op de ellebogen zonder dat je de schouders op hoeft te trekken.
  • Zet het scherm op een hoogte zodat je bij recht vooruit kijken precies op de bovenrand van het scherm kijkt.  

Heb jij rugklachten door een slechte houding probeer dan deze tips of neem contact op met een fysiotherapeut? Informeer bij jouw Snap Fitness.

More on this topic

Don't want to miss anything?

Get the latest recipes, workouts, success stories, tips and more right in your inbox.

Search the blog

Loading