Lifestyle

Blog

New

New

Fitness

Fitness

Lifestyle

Lifestyle

Voeding

Voeding

workouts

workouts

Geestelijk welzijn

Geestelijk welzijn

Verhalen van leden

Verhalen van leden

Podcast

Podcast

Mag ik nog een biertje of wijntje?

Lifestyle
2021-09-22 | By: Gezondheidsnet
 Mag ik nog een biertje of wijntje?

Is alcohol goed voor het cholesterol?

Een biertje na een dag vol digitale vergaderingen, een goed glas rode wijn bij het eten en een flûte champagne wanneer er iets te vieren is: er is niets mis met een alcoholische versnapering op zijn tijd. Sommige mensen stellen echter dat dagelijkse alcoholconsumptie goed is om het cholesterol in balans te houden. Maar klopt dat wel? Kun je een hoog cholesterol 'wegdrinken'?

Over de invloed van alcohol op het cholesterolgehalte doen wisselende verhalen de ronde. Een rondje Google levert meerdere sites op die beweren dat dagelijks een paar glazen alcohol geen kwaad kunnen als je een hoog cholesterolgehalte hebt. Sterker nog: het zou zelfs gunstig zijn voor de cholesterolwaarden. Fijn nieuws voor de liefhebbers van alcohol zou je denken, maar helaas voor hen is de realiteit ingewikkelder.

alcohol 2 

Hoe zit het echt?

Een kleine hoeveelheid alcohol per dag kan de totale hoeveelheid cholesterol in je lichaam inderdaad licht verlagen, hierdoor wordt het dichtslibben van de bloedvaten door cholesterol (de zogenoemde plaquevorming) een beetje tegengegaan. Dat geldt echter alleen bij ongeveer één glas per dag én alleen voor gezonde mannen boven de 40 en gezonde vrouwen na de overgang.

Dat er een verband is tussen alcohol en cholesterol klopt dus. Dit komt doordat alcohol het goede HDL-cholesterol in je bloed iets verhoogt. Goed cholesterol zorgt ervoor dat slecht cholesterol (LDL-cholesterol) wordt afgevoerd naar de lever, waar het kan worden afgebroken. Maar er zit een addertje onder het gras: te veel alcohol tast namelijk de werking van je lever aan, waardoor dat slechte cholesterol minder goed kan worden afgevoerd. En dat kan weer leiden tot een verhoogd cholesterol; een van de risicofactoren voor hart- en vaataandoeningen.

En dat is niet het enige risico van dagelijks alcoholgebruik. Zowel het Voedingscentrum als de Gezondheidsraad is er duidelijk over: de nadelen van dagelijkse alcoholconsumptie zijn vele malen groter dan de voordelen. Hun advies is om sowieso geen alcohol te drinken of in ieder geval niet meer dan één glas per dag, omdat het risico op bijvoorbeeld borstkanker zelfs bij matig alcoholgebruik verhoogd is. Ook het risico op een hoge bloeddruk of een hartziekte wordt bij regelmatig alcoholgebruik groter.

Conclusie

Zoals bij alles geldt dus ook hier: met mate

More on this topic

Don't want to miss anything?

Get the latest recipes, workouts, success stories, tips and more right in your inbox.

Search the blog

Loading